Przegląd rejestracyjny 1.6 BFQ z LPG - zbyt duże spaliny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cardriveros
    Classic
    • 2010
    • 30

Polecam 1.2 TSI, mamy go na jeździe próbnej i naprawdę daje radę, bo ma wysoki moment obrotowy. Przy spokojnej, normalnej jeździe potrafi być oszczędny. Nie ma jakiejś przepaści między 1.2 TSI, a 1.4 TSI szczególnie podczas jazdy poza autostradą. Ale i tam spokojnie ten silniczek daje radę.
  • mlac
    Ambiente
    • 2008
    • 200
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam
    Dzisiaj byłem na przeglądzie rejestracyjnym w SKP i wszystko Ok ale spaliny na Pb przekraczają dopuszczalne normy. Na LPG jest OK ale na benie maszyna wyje że przekroczone.

Oczywiście przegląd mi zaliczyli ale diagnosta poradził żebym więcej jeździł na Pb bo dlatego że wtryskiwacze benzynowe rzadko pracują to spalanie mieszanki nie jest poprawne i stąd to przekroczenie normy.

Pytanie czy to normalne i czy komuś też tak wyszło na przeglądzie?
    Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
    Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• dziadekk
      Rider
      • 2011
      • 355
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak, jak zalecają mądrzy należy co jakiś czas przejechac >50 km na PB, ja robię to na trasie wtedy mniej pali .
      Wtryski benzyny zasyfione i nie pylą, jak powinny.

Komentarz

• t271828
        Elegance
        • 2008
        • 928

Re: Przegląd rejestracyjny 1.6 BFQ z LPG - zbyt duże spaliny

Zamieszczone przez mlac
        Witam
        Dzisiaj byłem na przeglądzie rejestracyjnym w SKP i wszystko Ok ale spaliny na Pb przekraczają dopuszczalne normy. Na LPG jest OK ale na benie maszyna wyje że przekroczone.

Oczywiście przegląd mi zaliczyli ale diagnosta poradził żebym więcej jeździł na Pb bo dlatego że wtryskiwacze benzynowe rzadko pracują to spalanie mieszanki nie jest poprawne i stąd to przekroczenie normy.

Pytanie czy to normalne i czy komuś też tak wyszło na przeglądzie?
        Jest specjalny plyn do czyszczenia wtryskiwaczy - nie zaszkodzi a moze pomoc

Komentarz

• mlac
          Ambiente
          • 2008
          • 200
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dzięki to dobry pomysł wleje teraz przed zimą i za rok przed przeglądem, zobaczymy

Jakie polecacie? STB, K2 ?

PS. Punkty poszły
          Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Zamieszczone przez mlac
            Dzięki to dobry pomysł wleje teraz przed zimą i za rok przed przeglądem, zobaczymy

Jakie polecacie? STB, K2 ?
            STP ma dobra opinie

Komentarz

• mlac
              Ambiente
              • 2008
              • 200
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

W czwartek zalałem STB do czyszczenia wtryskiwaczy (czarny) i zalałem pełny bak benzyny. Teraz jeżdżę na benzynie cały bak mam nadzieje że to wystarczy
              Już po 3 dniach mam wrażenie, że lepiej pali.
              Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• romman
                Ambiente
                • 2009
                • 201

mlac,

Myślę, że to nieuniknione. Jak miałem Lanosa, to bardzo nierówno pracował na benzynie. Z zapalaniem nie miałem problemów, ale ewidentnie coś było na rzeczy z wtryskami. Dodałem specyfik, ale nic to nie dało.

Przed sprzedażą auta wyjeździłem kilka zbiorników benzyny i problem praktycznie zniknął. Tak więc myślę, że jak pojeździsz trochę na noPB to będzie OK.

Inna sprawa - całe szczęście te wtryski nie kosztują tyle co do diesla i gdyby nie przegląd można by spokojnie olać temat i wymienić je jak padną , Przy obecnych cenach benzyny to może nawet taniej by wyszło niż te kilka zbiorników paliwa LOL

Komentarz

Pracuję...